29June

The Evolution of Electric Guitar

Rate this item
(0 votes)

Am fost curiosi sa vedem o scurta istorie a chitarei electrice. Uite ce am aflat:

1931 - 'Tigaia' Rickenbacker - Chitara electrica Hawaiana, cunoscuta sub numele de 'tigaie' sau 'clatita' a fost prima chitara cu adevarat electrica - o chitara cu corp solid si fara cutie de rezonanta.

1935 - Rickenbacker 'Electro String' - Aceasta chitara electrica a fost numita Bakelite Spanish Guitar. Bakelite este un tip de plastic utilizat pentru productia cd-urilor, bilelor de biliard sau a receptoarelor telefoanelor in anii 1900. Electro String a fost adevarata companie care a creat chitara. Electro String si-a schimbat numele ulterior in Rickenbacker.

1941 - Les Paul 'Log' -  O doza Gibson a fost montata pe o bucata de lemn de artar cu corzi, pentru a evita feedbackul negativ pe care chitarile acustice/electrice le aveau in acea vreme. Pentru a face chitara sa arate ca o chitara normala, Les Paul a creat cele doua f-uri.

1947 - Chitara Bigsby-Travis - Paul Bigsby a construit chitara in colaborare cu chitaristul Merle Travis. Ei au lucrat la chitara in California, si nu la sediul Fender.

1948 - Fender Broadcaster - Imediat ce Leo Fender a  rupt legatura cu partenerul sau 'Doc' Kauffman, a dorit sa creeze o chitara practica si utila, concentrandu-se mai putin pe design-ul estetic. El a vrut sa creeze o chitara cu un sunet clar, similar chitarei hawaiane. Rezultatul a fost Fender Broadcaster.

1952 - Gibson Les Paul - Dupa succesul chitarei 'Log', Les Paul si-a trimis ideile catre Gibson. Ei au sfarsit numind-o 'o coada de matura cu doza'. Cat timp a fost la Gibson, Les Paul a trecut prin 50-60 de modele prototip pana a ajuns sa fie multumit de design.

1954 - Fender Stratocaster - Chitara Fender Stratocaster are 3 caracteristici ce au ridicat-o la randul de chitara revolutionara in 1954, gatul dublu sectionat, tremolo-ul si 3 doze. Comutatorul permitea chitaristului sa aleaga intre cele 3 doze.

1979 - Val Halen 'Frankenstrat' - Chitara lui Eddie Van Halen a marcat inceputul chitarilor create pentru viteza, pentru tehnica.

1985 - Jackson Randy Rhodes - Ghitara Jackson Randy Rhodes reprezinta designul si tehnologia schimbata ce a avut loc in lumea chitarelor in anii '80. Randy Rhodes si-a dorit un design care sa aminteasca de aripa unui rechin.

1994 - Chitara Ibanez 7-Corzi - Chitara cu corp solid si 7-corzi a fost dezvoltata la inceputul anilor '90 de Steve Vai cu chitarele Ibanez. Instrumentul nu  a iesit insa in evidenta pana in 1994 cand Korn a reprezentat universul chitarelor Ibanez cu albumul lor de debut.

2008 - Chitara Guitar Hero - Chiar daca nu este o chitara reala, chitara controller din Guitar Hero a avut un asa impact in cultura pop incat toti tinerii isi doreau sa fie chitaristi si majoritatea artistilor personale in joc.

 

Additional Info

  • Media Slideshow:
Last modified on Saturday, 29 June 2019 13:33

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.